logo

Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

logo
23imagesCAHN2YM2… ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ…

Υπάρχει φόβος -κάτι που δεν πρέπει βέβαια να το επιθυμεί κανένας Έλληνας- ο Αλέξης Τσίπρας και η τετραετία του να καταγραφούν σαν η από πολλές απόψεις καταστροφικότερη, ευτελέστερη και ρηχότερη περίοδος της νεότερης ιστορίας μας!
Αν η Ιστορία όμως δεν σταθεί μονόπλευρα σκληρή απέναντί του, θα πρέπει να επιρρίψει την ευθύνη άλλο τόσο και σε εμάς που ως ανερμάτιστος, επιπόλαιος, και ανώριμος λαός, του δώσαμε αβασάνιστα αυτή την θέση.
Και πιο συγκεκριμένα. Αν κάποιος πολιτευτής, δεν είναι παρά μόνο ένας τυχαίος νεαρός λογάς, χωρίς προσωπική ιστορία και πορεία, χωρίς ηγετικά προσόντα, καλλιέργεια και πείρα, μπορεί κανείς να αναμένει αξιόλογο έργο και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο; Μπορεί να επιλέγεται από έναν ώριμο λαό κάποιος σε ένα τέτοιο πόστο τόσο απερίσκεπτα, αβασάνιστα και ίσως μόνο τιμωριτικά για τους προηγούμενους διαχειριστές και τα λάθη τους;
Δεν θα εστιάσουμε εδώ μόνο στα οικονομικά και δημοσιονομικά λάθη αυτής της Κυβέρνησης -που ίσως να ισοφαρίζονται από τα θετικά για τα οποία αόκνως αγωνίστηκε- αλλά και για πεπραγμένα και επιλογές στον ανθρώπινο, ηθικό και αξιακό τομέα. Εκεί δηλαδή που προσβλήθηκαν έως και ισοπεδώθηκαν ιερά και όσια τα οποία έχει σαν παράδοση και σαν βάση και παρακαταθήκη του ο λαός ετούτος και ο πολιτισμός του!
Ας δούμε ένα ένα τα σημεία που καθιστούσαν αυτόν τον άνθρωπο εκ προοιμίου απαράδεκτο, ακατάλληλο και επιβλαβή έως και επικίνδυνο για έναν ρόλο που απέσπασε μέσα σε μια κυριολεκτικά ζαλισμένη εποχή και λαό.
Η πείρα και ωριμότητά του, η γνώση και η ως τότε διαδρομή του, έδιναν κάποια εχέγγυα ικανοτήτων για την ανάθεση ενός τέτοιου ρόλου ετούτη μάλιστα την περίοδο;
Είναι λογικό και ανεκτό, σε μια μικροαστική και αστική χώρα ένθεων και θεοσεβούμενων πολιτών, με βάση τους την ηθική του Χριστιανισμού, να γίνεται κάποιος αποδεκτός, δηλώνοντας άθεος άρα και αντίχριστος χωρίς τις δεσμεύσεις και τους φραγμούς που επιβάλλει η τρέχουσα ηθική τάξη;… Γιατί αυτός που «δεν έχει τον θεό του”, δεν συγκρατείται από τίποτα, δεν ορρωδεί σε σχετικούς κανόνες, άρα βρίσκεται σε επικίνδυνα άνιση σχέση της ηθικής του αντίληψης και συνλειτουργίας του με τους άλλους!
Δεν δεσμεύεται με τον ιερό όρκο όπως οι άλλοι, δεν υπακούει σεβόμενος τα μυστήρια που οι άλλοι τηρούν με συνέπεια και ευσέβεια και φυσικά δεν θα εμφορείται από δόγματα και κανόνες θεόπνευστους, όπως ο ανθρωπισμός του Σαμαρείτη, ο σεβασμός στις Αξίες, η ειλικρίνεια, η ελεημοσύνη, η αυτοθυσία, ο οίκτος, η εξομολόγηση, η μετάνοια, η προστασία των άλλων…
Και κάπως έτσι έρχονται μετά οι μεγάλες καταστροφές με εκατοντάδες νεκρούς και χαμένες περιουσίες, τα καθημερινά εγκλήματα, ληστείες, βιασμοί και έκλυση ηθών, επιβράβευση κάθε ανωμαλίας και καταδίκη μικρών παιδιών στα ασύδοτα χέρια τους!… Αντίστοιχα, περιφρόνηση του πνεύματος, εξαφάνιση του βιβλίου με την προαγωγή γηπέδων και αναμεταδόσεών τους που έγιναν πλέον πανθρησκεία! Τυχαία;
Μα ηγέτης, θα πει πρώτα απ’ όλα άνθρωπος. Με αισθήματα, με ευθύνη και φως, με αυταπάρνηση, με προστασία των αδυνάτων και στοργή κυρίως στον απλό άνθρωπο, στις ανάγκες και στα δίκαιά του! Όχι ρητορικές υποσχέσεις και ευαισθησίες φανφάρας αλλά προστασία μόνο στους ισχυρούς και βολεμένους του….
Πεφωτισμένη ηγεσία θα πει προτεραιότητα στην αξιοκρατία και στην ισονομία και όχι προκλητική επιλογή των ημετέρων πονηρών και περιφρόνηση των άξιων, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούσαν να μεγαλουργήσουν μέσα στις τόσες δυσκολίες.
Αυτά τα προσόντα και μερικά ακόμα πρέπει να έχει ο ηγέτης. Τα είδατε;…
(Πιο κάτω σε ειδικό κεφάλαιο, θα παρουσιάσουμε ένα ενδεικτικό και ανατριχιαστικό σχετικό πολιτικοκοινωνικό ηθικο έγκλημα, απόλυτα τεκμηριωμένα, και ο αναγνώστης τού σήμερα αλλά και του αύριο. Και θα κρίνει όσους σήμερα, αντί να κακοποιούν παραφράζοντας κατά το δοκούν τον Καβάφη, θα ήταν καλύτερα να αποστηθίζουν τον Πλάτωνα:
“Μόνο τότε ο κόσμος μας θα διοικηθεί σωστά και θα ευτυχήσει, όταν οι φιλόσοφοι γίνουν κυβερνήτες και οι κυβερνήτες φιλόσοφοι!”)

Κώστας Χατζιδάκης, συγγρφέας*
(Απόσπασμα, από το υπό έκδοσιν βιβλίο
της Τριλογίας του, Η Δίκη του Πρωθυπουργού.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ και «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΣΜΟΣ»

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

logo
logo
© 2018 ekpompi.gr | Επικοινωνία: kx@ekpompi.gr