logo

Σχολή Δημοσιογραφίας

2ΤΥΠΟΑΓΚΑΛΙΑ
του Δημοσιογραφικού Κέντρου Αθηνών

(Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός γνωστών διανοουμένων, δημοσιογράφων* κ.α.) 

Τα μαθήματα έγραψαν και τα επιμελήθηκαν ειδικά για την Σχολή, πολύ σημαντικοί και γνωστοί άνθρωποι του χώρου  όπως: Τάκης Νατσούλης, (αρχιεκφωνητής ΕΡΤ),
Μίμης Τραιφόρος, (ο γνωστός σκηνοθέτης και συγγραφέας),
Γιώργος Κοίλιαρης, (ο αγωνιστής δημοσιογράφος που έπεσε επί του καθήκοντος),
 Ιωάννα Κωτσάκη, (η επί χρόνια γνωστή συντάκτρια της «Ελευθεροτυπίας»),
Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, (η γνωστή καταξιωμένη παρουσιάστρια αθλητικογράφος),
Κώστας Χατζιδάκης, τηλεπαρουσιαστής παραγωγός εκατοντάδων τηλεοπτικών εκπομπών, συγγραφέας*  και ειδικός εκπαιδευτής. Επίσης  και άλλες δημοσιογραφικές προσωπικότητες, καθώς γλωσσολόγοι, τεχνικοί και εκπαιδευτικοί.

Ένα απ’ τα σημεία που κάνουν ξεχωριστή την σχολή ετούτη, εκτός από την πολύ χαμηλή κοινωνική εισφορά, είναι ότι το Δημοσιογραφικό Κέντρο Αθηνών αποτελεί μόνιμη βάση για τους απόφοιτους και μετά, δηλαδή ότι ο καθηγητής παραμένει σύμβουλος, φίλος και συνεργάζεται μαζί τους υποβοηθητικά. Και με βάση αυτό, δίδεται και δημοσιογραφική ταυτότητα στους επιθυμούντες.
Το μη κερδοσκοπικό Εργαστήρι Ελεύθερης Δημοσιογραφίας, είναι νομίζουμε ασύγκριτο.
Μια επίσκεψη – επικοινωνία σας θα επιβεβαιώσει ότι εδώ θα πάρετε όλα όσα θα θέλατε!

Μαθήματα δημοσιογραφίας

kxpres2

Το ιστορικό…

Το Δημοσιογραφικό Κέντρο Αθηνών, είναι ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός φορέας που ιδρύθηκε το 1979 με πρωτεργάτες συγγραφείς, δημοσιογράφους και άλλους γνωστούς διαννοούμενους και εκδότες. Μεταξύ αυτών ο Μίμης Τραϊφόρος, ο Κώστας Χατζιδάκης, ο Κωστής Κοκόροβιτς και μετέπειτα η Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, ο Πολ. Σαββουλίδης, ο Τάκης Νατσούλης, ο Γιώργος Κοίλιαρης κ. α.
Πρόθυμα δήλωσαν την συμμετοχή τους οι γνωστοί «εφημεριδάθρωποι» Δημ. Κακαβελάκης (ΝΕΑ), Δημ. Ιατρόπουλος και Μάριος Κάλφογλου (ΕΘΝΟΣ), Στέργιος Χασαπίδης και Ιωάννα Κωτσάκη (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) κ. α.
Πραγματοποιήθηκαν πάνω από εκατό εκδηλώσεις, (εκθέσεις, διαλέξεις, μαθήματα) και από το 1984 ξεκίνησε η ταχύρρυθμη Σχολή Δημοσιογραφίας, η οποία πρωτοτύπησε, φώτισε πολλά σκοτεινά σημεία του χώρου, πραγματικά εντυπωσίασε και εξέλιξη της οποίας είναι το Εργαστήρι Ελεύθερης Δημοσιογραφίας με δάσκαλους γνωστούς και καταξιωμένους πνευματικούς ανθρώπους όπως οι πιο πάνω.
Βασική προσπάθεια ήταν να δοθεί μαζί με τις πρακτικές και θεωρητικές δημοσιογραφικές γνώσεις, και μήνυμα κοινωνικής ανάτασης.
«Πρώτα άνθρωπος με αξίες και μετά σωστός δημοσιογράφος».
Πρόσθετη ικανοποίηση όμως του φορέα είναι ότι εκτός από τα μηνύματα και τις γνώσεις που δίνει το Εργαστήρι, έχουν διοριστεί πάρα πολλοί απόφοιτοί του, μεταξύ των οποίων και γνωστά σήμερα ονόματα (π.χ. η Ζέτα Θεοδωρακοπούλου του MEGA, οι βασικοί παρουσιαστές των ειδήσεων στο Blue Sky και στο Κανάλι 1) και έχουν αποφοιτήσει δεκάδες επαγγελματίες δημοσιογράφοι (4 τουλάχιστον γνωστοί δημοσιογράφοι της ΕΡΤ!).
Βασικός επιμελητής-παρουσιαστής είναι ο Κων. Χατζιδάκης με δίπλωμα εκπαιδευτού εκπαιδευτικών, τιμητική διάκριση εξαίρετων πράξεων από την Ελληνική Δημοκρατία και δυναμικό συγγραφικό και δημοσιογραφικό έργο. (Δημοσιογραφεί επί τριαντακονταετία, διηύθηνε το περιοδικό «ΕΠΙ» επί 4ετία, δημοσίευσε άρθρα του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και στο ΑΝΤΙ και μερικά από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι το «Καφέ Βυζάντιο», το «Τζών Λέννον», «Οι Μεν και οι Δε», «Απαγορευμένα Κείμενα», «Οι Παρεξηγημένοι -Καζαντζάκης Γκαρωντύ» κ. α. Είναι στην τηλεόραση συνεχώς από το 1992 με φιλοξενούμενούς του πολύ γνωστές καταξιωμένες προσωπικότητες όπως Δημ. Αβραμόπουλο, Γιάγκο Πεσμαζόγλου, Ελένη Καζαντζάκη, Ροζέ Γκαρωντύ, Άννα Συνοδινού, Άννα Σικελιανού, Τάσο Αθανασιάδη, Χρήστο Πασαλάρη, Λιάνα Κανέλλη, Νικήτα Βενιζέλο και δεκάδες άλλες προσωπικότητες.
Πρόσφατα το Δημοσιογραφικό Κέντρο Αθηνών και το Εργαστήρι Ελεύθερης Δημοσιογραφίας (που μετετράπη σε σχολή δι’αλληλογραφίας για να φτάνει σε ολόκληρη την Ελλάδα) υπήχθησαν στον μη κερδοσκοπικό, ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ Φορέα: «Εταιρεία Υπεράσπισης Αξιών» (η οποία και χορηγεί το έγκυρο βεβαιωτικό Πτυχίο στους δικαιούχους).
ΕΝΔΙΦΕΡΟΥΣΑ σημείωση: Ως συνήθως, βγαίνουν κάθε τόσο κάποιοι (δεν κατονομάζονται εδώ…) που υπόσχονται Δημοσιογραφία δια ζώσης ή δι” αλληλογραφίας, με μειλ και διάφορα τέτοια παραγωγής εντυπώσεων (και ευκολίας)..
Είμαστε αναγκασμένοι να τονίσουμε τις διαφορές. Εδώ ο δάσκαλος είναι με προσωπική ευθύνη σε έναν έκαστο. Τον διορθώνει, τον προσέχει και τον ασκεί. Και επίσης το πολύ σπουδαίο: Δείτε και συγκρίνετε το Πρόγραμμα πριν καταλήξετε…
 
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να επισκεφτείτε το Blog της Ελεύθερης Δημοσιογραφίας!
blog-icon
Πρόγραμμα Σχολής

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΣΑΣ  ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ MAIL, ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΤΕ!

Ενδεικτικά μόνο εδώ…:

1.Πρόλογος, κατατοπιστικές οδηγίες και χρήσιμες διασαφηνίσεις

2

3.

Πρώτο Τεστ θεμάτων (και προσδιορισμού των δημοσιογραφικών σας επιλογών, υποβοηθητικό κατεύθυνσης και διορισμού).

4. Γενικότητες για την Δημοσιογραφία. Τι είναι είδηση· Πως γράφεται θεωρητικό μια είδηση-παραδείγματα

Πως γράφεται μια κριτική. Κριτική T.V. Γενικότητες.

5.Τα κυριότερα τυπογραφικό μέσα από ανακαλύψεως της Τυπογραφίας μέχρι σήμερα. Περιγραφή τής τεχνολογίας των υπερσύγχρονων μέσων. (Όφσέτ. τετράχρωμες, ράστερ, ηλεκτρονικοί  χρωμογράφοι κ.α,)

6.Ιεραρχία μέσα σε μια εφημερίδα, σε ένα περιοδικό, στην T.V. (Μια πρώτη εικόνα στα εντός μιας εφημερίδας, ενός περιοδικού, ενός σταθμού).

7.

8.Τα συστατικά της είδησης. Παράδειγμα και πρακτική εξάσκηση στην γραφή μιας είδησης.

9.Κίνδυνοι και πειρασμοί τού δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

10.Πρώτη σελίδα. Κανόνες σκοπιμότητες και προτεραιότητες. Πως βγαίνει ο τίτλος. Υπότιτλος Υπέρθεμα- Υπέρτττλος-πλαγιότιτλος υπότιτλος, λιντ. Σημασία της εικονογράφησης Φωτογραφίας, σκίτσου, γελοιογραφίας.

11. Ιστορία της Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης

12.Πως θα μπείτε σε μια εκπομπή, τι θα δείτε, πως να σταθείτε, τι να προσέξετε Ειδικό Μακιγιάζ εψφέ,

13.Πως θα φτιάξετε μια εκπομπή. Πρακτικές οδηγίες-Μυστικά.

14.

15.

16.

17..

18.

19.

20.

21.

22.Έλεγχος εξουσίας Μια από τις βασικότερες αποστολές του δημοσιογράφου. Μυστικά, αλλά και όρια..

23.Συνεντεύξεις, Είδη, μυστικά και μεθοδεύσεις. Διαφορές μιας συνέντευξής στον Τύπο, από συνέντευξη στην T.V. και ραδιόφωνο. Πρακτικές και άσκηση με την λήψη μιας συνέντευξης,

24.Αλληλογραφία, Καταγγελία, Δελτίο τύπου. Κανόνες ενός σωστού εγγράφου, δεοντολογία. Άσκηση.

25.Αθλητικογροφία Γενικότητες. Ειδικές οδηγίες Ποιές οι διαφορές της από την λοιπή Δημοσιογραφία.

26.

27.

28.

29.

30.

31 ΕΠΙΛΟΓΟΣ-Ανακεφαλαίωση. Χρήσιμες οδηγίες και γενικές αρχές. Ποιά η δημοσιογραφία τελικά;

32 Βασικά συμπεράσματα για την άσκηση του λειτουργήματος «επαγγέλματος της δημοσιογραφίας σήμερα.

33 Η 4η Εξουσία*. Κυκλώματα κατεστημένο, εξαρτήσεις και κρατούσες αξίες στην εποχή μας.

Τέλος τής φοίτησης με την Τελετή απονομής (ή την αποστολή) πτυχίων κ.λπ.

 

 

Πνευματική Δράση
logo
© 2017 ekpompi.gr | Επικοινωνία: kx@ekpompi.gr